Kolejna pyszna propozycja na kurczaka w stylu azjatyckim. Tym razem na słodko z nutką pikanterii. Wypróbujcie, a na pewno się w nim zakochacie.
SKŁADNIKI:
- Kurczak:
 - 4 pojedyncze piersi z kurczaka
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 2 łyżki wina stołowego
 - łyżka oleju sezamowego
 - 2 łyżeczki cukru lub miodu
 - 6 łyżek mąki ziemniaczanej
 - 6 łyżek mąki pszennej
 - łyżeczka soli
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 - olej do smażenia
 - Sos:
 - 2 łyżki miodu
 - 2 łyżki sosu ostrygowego
 - 2 łyżki sosu słodkiego chili
 - 4 łyżki ketchupu łagodnego
 - 4 łyżki sosu sojowego
 - 1/2 kubka wody
 - łyżka nasion sezamowych prażonych na patelni
 
WYKONANIE:
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę 2 cm.
 - W misce wymieszać sos sojowy, wino, olej sezamowy oraz cukier. Włożyć kawałki kurczaka, wymieszać w sosie i wstawić do lodówki na 1-2 h.
 - Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z solą oraz pieprzem. Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w mące. Smażyć na głębokim oleju na woku na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kawałki kurczaka wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
 - Do garnka go grubym dnie wlać miód, sos ostrygowy, sos słodkie chili, sos sojowy, ketchup oraz wodę. Wszystko razem wymieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
 - Kawałki kurczaka włożyć na dużą patelnię, polać sosem i dusić razem, aż potrawa będzie gorąca. Podawać z ryżem posypane prażonym sezamem.
 
łał jak to pięknie wygląda, sezam i miód moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńJakie cudo. Zjadłabym porcję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/