Lemon Curd to pyszna i orzeźwiająca masa, która świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, ciasteczek i naleśników. Cytrynowa przyjemność. Można z powodzeniem zrobić więcej i przechowywać na później w lodówce.
SKŁADNIKI:
- 3 duże cytryny
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka oliwy z oliwek
WYKONANIE:
- Cytryny sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć.
- Wszystkie składniki oprócz oliwy włożyć do garnka o grubym dnie i wymieszać dokładnie trzepaczką. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta jak budyń.
- Masę przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać oliwę i ponownie zmiksować. Zagotować na ok. 2 minuty.
- Przełożyć do słoiczków, zamknąć i przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień. Najlepiej smakuje z ciastem kruchym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz