sobota, 26 lipca 2014

Naleśniki z Serem w Sosie Budyniowym

Naleśniki z Serem w Sosie Budyniowym

Naleśniki z Serem w Sosie Budyniowym
Moja propozycja na dzisiaj to danie dla dzieci :). Będzie słodko i smacznie :) Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć wedle upodobań :).


SKŁADNIKI:



  • Naleśniki:
    • 2 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki wody mineralnej
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • łyżeczka cukru kryształ
    • łyżeczka cukru waniliowego
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • olej do smażenia
  • Masa Serowa:
    • 300 g twarogu 
    • 2 jajka
    • 3-4 łyżki cukru kryształ
    • łyżeczka cukru waniliowego
    • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
    • rodzynki (ja nie dawałam)
  • Budyń:
    • 3/4 szklanki mleka
    • 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
    • 2 jajka
    • łyżka cukru pudru
    • opakowanie cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
    • słoiczek konfitury wiśniowej
    • cukier puder do posypania
    • folia aluminiowa

WYKONANIE:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe włożyć razem do miski i zmiksować na gładką masę. Na patelni z dodatkiem oleju usmażyć cienkie naleśniki.
  2. Wszystkie składniki na masę (oprócz rodzynek) włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać rodzynki i połączyć łyżką.
  3. Masę serową nakładać na naleśniki i zwijać tak jak krokiety. Ułożyć blisko siebie w naczyniu żaroodpornym lub brytfance.
  4. Składniki na budyń włożyć do miski, wymieszać razem trzepaczką i zalać naleśniki.
  5. Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C przykryte szczelnie folią aluminiową.
  6. Gorące nakładać na talerze, udekorować konfiturą wiśniową i oprószyć cukrem pudrem. 

SMACZNEGO :)

obiad mleko woda mąka pszenna cukier kryształ cukier waniliowy jajka sól proszek do pieczenia olej twaróg śmietana rodzynki cukier puder konfitura wiśniowa
Z dziećmi i dla dzieci 2014

3 komentarze:

  1. Dzieci, jak dzieci, a ja juz widze, ze sama z checia bym sie na taki posilek zalapala!
    ;)
    Milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. W składnikach na budyń brak jest mąki, więc nie wiem czy zapomniałaś wpisać, czy ma to być raczej sos niż budyń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie budyń ma być bez mąki. Po upieczeniu masa wygląda i smakuje jak budyń.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Sharing Buttons