Moja propozycja na dzisiaj to danie dla dzieci :). Będzie słodko i smacznie :) Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć wedle upodobań :).
SKŁADNIKI:
- Naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody mineralnej
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka cukru kryształ
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- Masa Serowa:
- 300 g twarogu
- 2 jajka
- 3-4 łyżki cukru kryształ
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- rodzynki (ja nie dawałam)
- Budyń:
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
- 2 jajka
- łyżka cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- Dodatkowo:
- słoiczek konfitury wiśniowej
- cukier puder do posypania
- folia aluminiowa
WYKONANIE:
- Składniki na ciasto naleśnikowe włożyć razem do miski i zmiksować na gładką masę. Na patelni z dodatkiem oleju usmażyć cienkie naleśniki.
- Wszystkie składniki na masę (oprócz rodzynek) włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać rodzynki i połączyć łyżką.
- Masę serową nakładać na naleśniki i zwijać tak jak krokiety. Ułożyć blisko siebie w naczyniu żaroodpornym lub brytfance.
- Składniki na budyń włożyć do miski, wymieszać razem trzepaczką i zalać naleśniki.
- Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C przykryte szczelnie folią aluminiową.
- Gorące nakładać na talerze, udekorować konfiturą wiśniową i oprószyć cukrem pudrem.
Dzieci, jak dzieci, a ja juz widze, ze sama z checia bym sie na taki posilek zalapala!
OdpowiedzUsuń;)
Milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
W składnikach na budyń brak jest mąki, więc nie wiem czy zapomniałaś wpisać, czy ma to być raczej sos niż budyń?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie budyń ma być bez mąki. Po upieczeniu masa wygląda i smakuje jak budyń.
UsuńPozdrawiam :)