środa, 2 lipca 2014

Poziomkowa Rozkosz

Poziomkowa Rozkosz

Poziomkowa Rozkosz
Jedno z moich ulubionych letnich ciast. Jest bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Po przygotowaniu z talerza znika równie szybko.

Ciasto z Poziomkami

SKŁADNIKI:



  • Biszkopt Jasny:
    • 5 jajek
    • 5 łyżek cukru kryształ
    • 5 łyżek mąki tortowej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa Budyniowa:

    • budyń śmietankowy
    • 400 ml mleka
    • 4 łyżki cukru kryształ
    • 1/2 kostki masła
  • Dodatkowo:

    • 1 i 1/2 galaretki poziomkowej
    • 250 g poziomek
    • 100-150 g malin


WYKONANIE:

  • Biszkopt Jasny:
  1. Białka ubić na sztywną pianę dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
  2. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
  3. W misce wymieszać mąkę tortową i proszek do pieczenia.
  4. Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce cały czas mieszając na wolnych obrotach.
  5. Gotową masę wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
  • Masa Budyniowa:
  1. Budyń ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu.
  2. Ugotowany lekko wystudzić.
  3. Zmiksować dodając masło pokrojone w drobne kostki.
  • Przełożenie Ciasta:
  1. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową i równo rozprowadzić.
  2. Owoce dokładnie umyć. Z malin ułożyć wokoło koronę, a w środku ułożyć poziomki.
  3. Owoce zalać tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

SMACZNEGO :)

deser cukier mąka proszek do pieczenia budyń mleko masło galaretka poziomki maliny

2 komentarze:

  1. Właśnie dzisiaj widziałam na placu poziomki i zastanawiałam się czy ich nie kupić, wybrałam jednak maliny, ale Twój deser namawia aby się po nie wrócić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) ciasto jest przepyszne :) pozdrawiam Liw ka :)

      Usuń

Sharing Buttons