Jedno z moich ulubionych letnich ciast. Jest bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Po przygotowaniu z talerza znika równie szybko.
SKŁADNIKI:
- Biszkopt Jasny:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru kryształ
- 5 łyżek mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa Budyniowa:
- budyń śmietankowy
- 400 ml mleka
- 4 łyżki cukru kryształ
- 1/2 kostki masła
Dodatkowo:
- 1 i 1/2 galaretki poziomkowej
- 250 g poziomek
- 100-150 g malin
WYKONANIE:
- Biszkopt Jasny:
- Białka ubić na sztywną pianę dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
- Następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
- W misce wymieszać mąkę tortową i proszek do pieczenia.
- Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce cały czas mieszając na wolnych obrotach.
- Gotową masę wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
- Masa Budyniowa:
- Budyń ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu.
- Ugotowany lekko wystudzić.
- Zmiksować dodając masło pokrojone w drobne kostki.
- Przełożenie Ciasta:
- Na biszkopt wyłożyć masę budyniową i równo rozprowadzić.
- Owoce dokładnie umyć. Z malin ułożyć wokoło koronę, a w środku ułożyć poziomki.
- Owoce zalać tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Właśnie dzisiaj widziałam na placu poziomki i zastanawiałam się czy ich nie kupić, wybrałam jednak maliny, ale Twój deser namawia aby się po nie wrócić ;)
OdpowiedzUsuńpolecam :) ciasto jest przepyszne :) pozdrawiam Liw ka :)
Usuń