sobota, 28 lipca 2018

Sos Curry z Cukinii

Sos Curry z Cukinii

Sos Curry z Cukinii
Sos curry z cukinii idealnie pasuje do kanapek, sałatek lub mięs obiadowych. W smaku jest słodko kwaśny z lekką nutą pikantnego chili. Przepis z "Ogrodnik w podróży".


SKŁADNIKI:



  • 1.5 kg cukinii (bez ziaren)
  • 6 cebul średniej wielkości
  • duża główka czosnku
  • 3 czubate łyżki curry
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki chilli (można dać mniej)
  • 50 dag cukru
  • szklanka octu
  • 2 łyżki soli

WYKONANIE:

  1. Cukinię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do cukinii.
  3. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Dodać do cukinii. Całość doprawić solą, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny, żeby cukinia puściła soki.
  4. Warzywa lekko odcisnąć rękami z nadmiaru wody. Dusić w garnku o grubym dnie przez 30-40 minut co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
  5. Następnie całość zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie przełożyć do tego samego garnka, doprawić pozostałymi składnikami: cukier, pieprz, curry, chilli oraz ocet. Wymieszać składniki razem do połączenia i ponownie gotować przez 5 minut.
  6. Gorący sos wlewać do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręcać i zostawić ustawione dnem do góry do wystygnięcia. Następnie włożyć do garnka wyłożonego ścierką, zalać gorącą wodą i pasteryzować przez 20 minut od momentu zagotowania.

SMACZNEGO :)

przetwory cukinia cebula czosnek curry pieprz chili cukier ocet sól

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons