Kto by przypuszczał, że z bakłażana można wyczarować tak smaczne przekąski?! W sam raz na jeden gryz, no może dwa :).
SKŁADNIKI (10 roladek):
- duży bakłażan
- 100 g sera feta
- 100 g sera almette
- ząbek czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- olej do smażenia
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Bakłażana dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić wzdłuż na plasterki. Każdy plaster oprószyć delikatnie solą z każdej strony. Odstawić na 3 minuty i odsączyć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
- Plasterki bakłażana smażyć z obu stron na patelni z olejem przez ok. 2-3 minuty. Usmażone układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.
- Ser feta i almette rozgnieść widelcem.
- Paprykę pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Paprykę, czosnek i szczypiorek dodać do masy serowej i wymieszać razem. Doprawić solą i pieprzem (ja dodałam tylko pieprz).
- Na wystudzonych plastrach bakłażana nakładać farsz, a następnie zwijać w ruloniki i układać na talerzu. Jeśli roladki będą się rozpadać, można spiąć je wykałaczką. Oprószyć szczypiorkiem i papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz