wtorek, 1 lipca 2014

Roladki z Bakłażanem i Fetą

Roladki z Bakłażanem i Fetą

Roladki z Bakłażanem i Fetą
Kto by przypuszczał, że z bakłażana można wyczarować tak smaczne przekąski?! W sam raz na jeden gryz, no może dwa :).

SKŁADNIKI (10 roladek):



    • duży bakłażan
    • 100 g sera feta
    • 100 g sera almette
    • ząbek czosnku
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz


WYKONANIE:

  1. Bakłażana dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić wzdłuż na plasterki. Każdy plaster oprószyć delikatnie solą z każdej strony. Odstawić na 3 minuty i odsączyć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
  2. Plasterki bakłażana smażyć z obu stron na patelni z olejem przez ok. 2-3 minuty. Usmażone układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.
  3. Ser feta i almette rozgnieść widelcem.
  4. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
  5. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  6. Paprykę, czosnek i szczypiorek dodać do masy serowej i wymieszać razem. Doprawić solą i pieprzem (ja dodałam tylko pieprz).
  7. Na wystudzonych plastrach bakłażana nakładać farsz, a następnie zwijać w ruloniki i układać na talerzu. Jeśli roladki będą się rozpadać, można spiąć je wykałaczką. Oprószyć szczypiorkiem i papryką.

SMACZNEGO :)

przystawka bakłażan ser feta ser almette czosnek papryka szczypiorek olej sól pieprz
Lato w pełni!
Wegetariański obiad III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons