Pewnie zastanawiacie się co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Ot, takie właśnie proste placuszki z paluszkami surimi pochodzące z kuchni koreańskiej. Placuszki wyszły bardzo smaczne, aczkolwiek stosunkowo łagodne w smaku. Danie podałam z pomidorami i cebulą, a na każdym placuszku położyłam łyżeczkę serka typu almette.
SKŁADNIKI:
- 7 paluszków surimi
- mała marchewka
- średnia cebula
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/4 papryki zielonej
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki vegety
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Paluszki surimi, marchewkę, cebulę, paprykę czerwoną i zieloną pokroić w bardzo drobną kostkę.
- W szklance roztrzepać jajka z vegetą i pieprzem ziołowym. Dodać do pokrojonych warzyw i wymieszać.
- Następnie oprószyć mąką i ponownie wszystko razem wymieszać.
- Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz