czwartek, 10 lipca 2014

Jeon

Jeon

Jeon
Pewnie zastanawiacie się co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Ot, takie właśnie proste placuszki z paluszkami surimi pochodzące z kuchni koreańskiej. Placuszki wyszły bardzo smaczne, aczkolwiek stosunkowo łagodne w smaku. Danie podałam z pomidorami i cebulą, a na każdym placuszku położyłam łyżeczkę serka typu almette. 

placuszki krabowe

SKŁADNIKI:



    • 7 paluszków surimi
    • mała marchewka
    • średnia cebula
    • 1/3 papryki czerwonej
    • 1/4 papryki zielonej
    • 2 jajka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1/3 łyżeczki vegety
    • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
    • olej do smażenia


placuszki koreańskie

WYKONANIE:

  1. Paluszki surimi, marchewkę, cebulę, paprykę czerwoną i zieloną pokroić w bardzo drobną kostkę.
  2. W szklance roztrzepać jajka z vegetą i pieprzem ziołowym. Dodać do pokrojonych warzyw i wymieszać.
  3. Następnie oprószyć mąką i ponownie wszystko razem wymieszać.
  4. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
  5. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać na ciepło.

SMACZNEGO :)

obiad surimi marchewka cebula papryka jajka mąka vegeta pieprz ziołowy olej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons