czwartek, 10 grudnia 2015

Snikers

Snikers

Snikers
Co powiecie na Snikersa? Pyszny biszkopt kakaowy oraz ciasto orzechowe przełożone przepyszną masą i polane czekoladą. I jak Wam się podoba takie ciasto?

snikers ciasto

SKŁADNIKI:



  • Biszkopt Kakaowy:
    • 7 jajek
    • szklanka cukru kryształ
    • 5 łyżek czubatych mąki pszennej
    • 2 łyżki kakao
    • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto Orzechowe:
    • 250 g orzechów włoskich
    • 5 białek
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • łyżka miodu
    • łyżka mąki pszennej
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
    • 300 g masła
    • 2 szklanki mleka
    • łyżka cukru waniliowego
    • 5 żółtek
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1-2 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
    • 150 g orzechów laskowych
    • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
    • 100 ml śmietanki kremówki 30 %


snikers ciasto

WYKONANIE:

  1. Ciasto Ciemne: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier kryształ. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie połączyć. Ciasto wlać do foremki o wymiarach 36 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić i przekroić na 2 równe części.
  2. Ciasto Orzechowe: Połowę orzechów posiekać nożem, a pozostałą część zmielić. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Dodać miód. Orzechy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać do ubitych jajek i delikatnie połączyć. Ciasto wlać do foremki o wymiarach 36 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C, Wystudzić.
  3. Masa: Mleko (1 i 1/4 szklanki) zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem kryształ na puszystą masę. Na koniec dodać pozostałą część mleka i mąkę ziemniaczaną. Masę żółtkową połączyć z mlekiem. Cały czas mieszając zagotować do zgęstnienia budyniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po jednej łyżce ugotowanego budyniu. Masa będzie gotowa, gdy nie będzie wyczuwalnych grudek. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i zmiksować.
  4. Orzechy laskowe posiekać nożem.
  5. Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Śmietankę kremówkę podgrzać, wrzucić czekoladę i mieszając rozpuścić.
  6. Przełożenie Ciasta: ciemny biszkopt -> jasna masa -> ciasto orzechowe -> kakaowa masa -> ciemny biszkopt -> czekolada -> posypać orzechami laskowymi.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka cukier mąka kakao proszek do pieczenia orzechy włoskie miód mąka ziemniaczana masło mleko cukier waniliowy orzechy laskowe czekolada śmietanka kremówka 30%
Jesienne słodkości!

2 komentarze:

Sharing Buttons