Co powiecie na Snikersa? Pyszny biszkopt kakaowy oraz ciasto orzechowe przełożone przepyszną masą i polane czekoladą. I jak Wam się podoba takie ciasto?
SKŁADNIKI:
- Biszkopt Kakaowy:
- 7 jajek
- szklanka cukru kryształ
- 5 łyżek czubatych mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto Orzechowe:
- 250 g orzechów włoskich
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- łyżka miodu
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 300 g masła
- 2 szklanki mleka
- łyżka cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki kakao
- Dodatkowo:
- 150 g orzechów laskowych
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
WYKONANIE:
- Ciasto Ciemne: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier kryształ. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie połączyć. Ciasto wlać do foremki o wymiarach 36 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić i przekroić na 2 równe części.
- Ciasto Orzechowe: Połowę orzechów posiekać nożem, a pozostałą część zmielić. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Dodać miód. Orzechy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać do ubitych jajek i delikatnie połączyć. Ciasto wlać do foremki o wymiarach 36 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C, Wystudzić.
- Masa: Mleko (1 i 1/4 szklanki) zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem kryształ na puszystą masę. Na koniec dodać pozostałą część mleka i mąkę ziemniaczaną. Masę żółtkową połączyć z mlekiem. Cały czas mieszając zagotować do zgęstnienia budyniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po jednej łyżce ugotowanego budyniu. Masa będzie gotowa, gdy nie będzie wyczuwalnych grudek. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i zmiksować.
- Orzechy laskowe posiekać nożem.
- Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Śmietankę kremówkę podgrzać, wrzucić czekoladę i mieszając rozpuścić.
- Przełożenie Ciasta: ciemny biszkopt -> jasna masa -> ciasto orzechowe -> kakaowa masa -> ciemny biszkopt -> czekolada -> posypać orzechami laskowymi.
Pyszny , uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBiorę całego :D
OdpowiedzUsuń