Zapraszam na kruche ciasto z czarnymi jagodami. Polecam póki dostać można jeszcze te przepyszne owoce. Oczywiście jagody można równie dobrze zamrozić, a ich wspaniałym smakiem cieszyć się również w zimnie.
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- litrowy słoik jagód + 4 łyżki cukru kryształ
WYKONANIE:
- Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia.
- Dodać masło i posiekać nożem razem z mąką.
- W osobnej misce roztrzepać żółtka z cukrem waniliowym, cukrem kryształ i śmietana.
- Dodać masę żółtkową do mąki z masłem i wyrobić ciasto.
- Gotowe podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30 cm i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą włożyć do zamrażalki.
- Na ciasto wyłożyć dokładnie umyte i osuszone jagody. Posypać 4 łyżkami cukru kryształ.
- Drugą połówkę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć równomiernie na powierzchni jagód.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Musiało smakować znakomicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)