Orzeźwiające lody o pysznym miętowym smaku z kawałkami czekolady.
SKŁADNIKI:
- 80 ml syropu miętowego Victoria's
- 3/4 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 4 żółtka
- 5 kostek czekolady gorzkiej
- 5 kostek czekolady mlecznej
WYKONANIE:
- Do garnka o grubym dnie wlać mleko, 1 szklankę śmietanki kremówki oraz cukier. Podgrzać do rozpuszczenia cukru cały czas mieszając i wystudzić.
- Żółtka wymieszać trzepaczką z 1/2 szklanki śmietanki kremówki. Wlać do mleka i cały czas mieszając podgrzać do momentu, aż masa zgęstnieje (gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut, nie dopuścić do wrzenia). Odstawić do wystudzenia.
- Schłodzoną masę wymieszać z syropem miętowym.
- Czekoladę gorzką oraz mleczną pokroić w drobną kostkę.
- Zimną masę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta. Pod koniec procesu ucierania dodać czekoladę.
- Opcja dla osób nie posiadających maszyny do lodów: Lody zmiksować, przelać do pojemnika, dodać czekoladę i wstawić do zamrażalki. Co godzinę wymieszać masę, aby nie powstały kryształki lodu.
świetne, bardzo lubię miętowe lody:)
OdpowiedzUsuńOd dawna takie planuję, Twoje wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję gin :) jeśli lubisz extra miętowe to polecam krople miętowe z herbapolu, te są w smaku delikatne i orzeźwiające :)
UsuńCo zrobić , żeby lody miały ten kolor, gdy da się te krople miętowe ? :)
UsuńLody na zdjęciu są zrobione na bazie syropu miętowego Victorias, jeśli robione są z kropli miętowych herbapol to dodaję dwie łyżeczki (odcień wychodzi troszeczkę jaśniejszy niż na bazie syropu). Jeśli już chce mieć pani super kolor zielony to można uzyskać:
Usuń1) zmiksować pęczek listków mięty pieprzowej w blenderze na gładką masę i dodać do masy mlecznej.
2) lub zielonemu barwnikowi w proszku, dodaje się go odrobinkę (ja polecam jednak sposób naturalny).
Pozdrawiam :)