Słodkie co nie co :). Ot, zamarzył mi się taki tort.
SKŁADNIKI:
- Biszkopt Jasny:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru kryształ
- 8 łyżek mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa Owocowa:
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- szklanka cukru kryształ
- cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 300 g masła
- 1/2 puszki brzoskwiń
- banan
Dekoracja:
- 2 połówki brzoskwiń z puszki
- 2-3 kiwi
- mały banan
- czekolada w płatkach
- opakowanie biszkoptów lady fingers
- galaretka brzoskwiniowa
WYKONANIE:
- Biszkopt Jasny:
- Składniki podzielić na pół i upiec osobno 2 biszkopty.
- Białka ubić na sztywną pianę dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
- Następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
- W misce wymieszać mąkę tortową i proszek do pieczenia.
- Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce mieszając na wolnych obrotach.
- Gotową masę wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
Masa Owocowa:
- Dwie i pół szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
- Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną.
- Dodać do gotującego się mleka cały czas mieszając, aż powstały budyń zgęstnieje.
- Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu cały czas ucierając. Podzielić masę na pół.
- Brzoskwinie i banana pokroić w kostkę. Połączyć łyżką z jedną połową masy.
Wykonanie Tortu:
- Biszkopty nasączyć sokiem z brzoskwiń wymieszanym z wodą.
- Na pierwszy biszkopt położyć masę z owocami.
- Przykryć drugim biszkoptem.
- Z wierzchu delikatnie posmarować masą bez owoców. Udekorować pokrojonymi i obranymi owocami. Zalać teżejącą galaretką brzoskwiniową rozpuszczoną w 1 i 1/2 szklance wody. Brzegi posypać czekoladą w płatkach.
- Boki obłożyć masą i przyklejać biszkopty lady fingers. Aby biszkopty się nie odklejały, związać dekoracyjną wstążką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz