Pyszne, kremowe lody śmietankowe. Doskonale ochłodzą nas w taki słoneczny dzień :).
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki mleka 2%
- 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurt naturalny
WYKONANIE:
- Do garnka wlać mleko, 3/4 szklanki śmietanki kremówki i cukier kryształ. Składniki podgrzać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z palnika. Odstawić do wystudzenia na ok. 20 minut.
- Żółtka ubić trzepaczką, dodać 5 łyżek śmietanki kremówki i ponownie wymieszać. Cienkim strumieniem wlać do letniego mleka, cały czas mieszając. Postawić na palniku na średnim ogniu i mieszać do momentu, aż masa jajeczna zgęstnieje. Uważać, żeby nie zagotować, gdyż wówczas masa się zważy.
- Zdjęć z palnika, wystudzić przez ok. 30 minut i dodać pozostałą część śmietanki kremówki. Wymieszać wszystko razem i schłodzić w lodówce.
- Do zimnej masy dodać kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Zimną masę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta.
- Opcja dla osób nie posiadających maszyny do lodów: Lody zmiksować na puszystą masę, przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalki. Co godzinę wymieszać masę, aby nie powstały kryształki lodu.
domowej roboty ? to proszę jednego ,ale bardzo dużego !
OdpowiedzUsuń