Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej. Dzięki dodatkowi soli mogą być przechowywane do tygodnia w zamkniętej puszce.
SKŁADNIKI:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki kukurydzianej
- 200 g masła miękkiego
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- opakowanie cukru waniliowego
- jajko
- żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka starta z cytryny
WYKONANIE:
- Mąkę wymieszać z solą.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać kolejno jajko, żółtko, skórkę z cytryny i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować.
- Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego i tylką w kształcie gwiazki wyciskać ciasteczka w kształcie litery "S" lub dowolnym innym. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C, przez ok. 15 minut na złoty kolor. Wystudzić.
Przechowywanie do tygodnia ? - to chyba tylko hurtowe ilości ,bo z tej pysznej proporcji nic by się nie zachowało .NIESTETY
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie,ale aby poznać ich smak trzeba je upiec...
OdpowiedzUsuń