Czy skusicie się na takie ciasto? Sekretem jego niezwykłego smaku jest krem. Można go użyć nie tylko do ciast i tortów, ale także do wafli i naleśników.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3-4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 6 jajek
- szklanka cukru
- szklanka oleju
Krem Kinder Bueno:
- 100 g orzechów laskowych
- pół laski wanilii
- 3/4 szklanki tłustego mleka
- 1 i 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
- 200 g masła
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
Dodatkowo:
- 2 batoniki Kinder Bueno
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
WYKONANIE:
- Mąkę przesiać przez sitko. Dodać kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać.
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, ubijać przez 3 minuty, dodać olej i ponownie ubijać przez kolejne 3 minuty.
- Dodać powoli mąkę i zmiksować na wolnych obrotach.
- Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić.
- W garnku o grubym dnie, na wolnym ogniu, rozpuścić masło z ziarenkami wanilii.
- Orzechy laskowe zmielić na drobne kawałki (nie na wiór). Można też kupić gotowe, już zmielone.
- Do orzechów wlać ciepłe masło i na wolnych obrotach zmiksować na gładką masę.
- Następnie dodać świeże mleko, miód i ponownie zmiksować.
- Do masy dodawać po jednej łyżce mleko w proszku i cały czas miksować.
- Kiedy wszystkie składniki połączą się, wstawić masę na chwilę do lodówki, aby stężała.
- Ciasto przeciąć na pół i przełożyć masą.
- Polać z wierzchu gorzką i białą czekoladą, rozpuszczonymi w kąpieli wodnej. Udekorować kawałkami batoników Kinder Bueno. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
uwielbiam te połączenie :)
OdpowiedzUsuńKinder bueno to moje ulubione batoniki, więc ciasto musi być przepyszne! Na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńpolecam mojej rodzince bardzo posmakowało :)
UsuńFajny pomysł na ten krem. Ciekawe, czy smakuje jak ten z batoników. Koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPewnie już zjedzone ,a ja z chęcią bym wpadła na kawkę z Takim ciachem
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńJAKI SKLADNIK POLECASZ BY ROZCIEZNCYZC TEN KREM BO MI ZA GESTY WYSZELD A ROBILAM KROK PO KROKU JAK PISALAS MOZE ZA DLUGO TRZYMALAM W LODOWCE? POZDRAWIAM ANETA
OdpowiedzUsuńMożna dodać mleko w płynie (małymi porcjami) lub rozpuszczone masło wystudzone. Jedna i druga metoda powinna pomóc.
UsuńPozdrawiam.
hej, a mozna dac mniej cukru niz szklanke!? dla mnie szklanka to za duzo....wyjdzie to ciasto?
OdpowiedzUsuńzamiast cukru można dodać ksylitol lub stewię :) są to zdrowe zamienniki cukru :) za efekty zmniejszenia ilość cukru nie odpowiadam :) pozdrawiam
UsuńCzy papier do pieczenia trzeba posmarowac maslem czy juz nie?
OdpowiedzUsuńpapier do pieczenia sam w sobie ma tłuszcz i nie potrzeba już go smarować :) pozdrawiam
UsuńNie znam tego ciasta, ale sam przepis brzmi tak smacznie :-)
OdpowiedzUsuńO, tego ciacha nie znałam a dzięki Tobie niedługo poznam- szczególnie zainteresował mnie krem z dodatkiem miodu- brzmi bajecznie! A ciasto- perfekcyjne!
OdpowiedzUsuńCzekolady nalezy rozpuscic razem czy osobno ?☺
OdpowiedzUsuńRozpuścić razem.
UsuńWitam! Ciasto robiłam już dwukrotnie i wyszło fajnie poza małym szczegółem - trochę za bardzo mim zdaniem się kruszy... Co mogłam zrobić źle? Pozdrawiam
UsuńCiasto można nasączyć herbatą z cukrem (w wersji dla dorosłych można dodać 2-3 łyżki alkoholu), będzie wtedy bardziej wilgotne.
Usuń