Ogniste curry z ananasem to bardzo aromatyczne i lekko pikantne danie z nutą słodyczy dzięki ananasowi i rodzynkom.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki ryżu
- 600 g piersi z kurczaka
- puszka ananasów
- 3-4 łyżki rodzynek dużych
- 2 łyżki soku z cytryny
- papryczka chili
- łyżka mąki kukurydzianej
- 8 łyżek sosu sojowego
- łyżeczka soli morskiej
- 3 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Ryż doprawić łyżeczką curry, kurkumą oraz solą i zalać 4 szklankami gorącej wody. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie całą wodę.
- Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić curry oraz sosem sojowym i wszystko razem wymieszać.
- Mięso obsmażyć na patelni z 6 łyżkami oleju.
- Chili pokroić w drobną kostkę.
- Ananasy pokroić w kostkę.
- Do smażącego się kurczaka wlać cały sok z ananasów. Dodać rodzynki, papryczkę chili i ananasy. Gotować wszystko razem co jakiś czas mieszając.
- Mąkę kukurydzaną połączyć z sokiem z cytryny i 4 łyżkami ciepłej wody. Dodać do gotującej się potrawki i wymieszać, aż zgęstnieje.
- Gotowe danie podawać z ugotowanym uprzednio ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz