środa, 4 czerwca 2014

Makaron z Cukinii i Szpinakowe Pesto

Makaron z Cukinii i Szpinakowe Pesto

Makaron z Cukinii i Szpinakowe Pesto
Dzisiaj danie  w wersji FIT. Polecam w szczególności dla pań.

SKŁADNIKI (dla 2 osób):



    • 3 małe cukinie
    • 150 g świeżego szpinaku
    • 10-15 listków świeżej bazylii
    • ząbek czosnku
    • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
    • łyżka soku z cytryny
    • garść orzechów nerkowca
    • ser camembert lub parmezan
    • sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Do miseczki włożyć szpinak, bazylię, czosnek, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować na gładką masę.
  2. Cukinię dokładnie umyć. Pokroić w cienkie plastry, a następnie na długie paski przypominające spaghetti.
  3. Cukinię wrzucić do garnka z osoloną i wrzącą wodą. Gotować przez ok. 1 minutę, aż stanie się giętka. Odcedzić na sitku.
  4. Nitki z cukini wymieszać ze szpinakowym pesto (najlepiej dodawać po jednej łyżce, do uzyskania porządanego smaku).
  5. Posypać z wierzchu orzechami nerkowca i dodać ser camembert lub parmezan według gustu.

SMACZNEGO :)

obiad cukinia szpinak bazylia czosnek oliwa cytryna nerkowce camembert sól pieprz
Czas na szpinak 4!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons