Dzisiaj danie w wersji FIT. Polecam w szczególności dla pań.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 3 małe cukinie
- 150 g świeżego szpinaku
- 10-15 listków świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- garść orzechów nerkowca
- ser camembert lub parmezan
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Do miseczki włożyć szpinak, bazylię, czosnek, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować na gładką masę.
- Cukinię dokładnie umyć. Pokroić w cienkie plastry, a następnie na długie paski przypominające spaghetti.
- Cukinię wrzucić do garnka z osoloną i wrzącą wodą. Gotować przez ok. 1 minutę, aż stanie się giętka. Odcedzić na sitku.
- Nitki z cukini wymieszać ze szpinakowym pesto (najlepiej dodawać po jednej łyżce, do uzyskania porządanego smaku).
- Posypać z wierzchu orzechami nerkowca i dodać ser camembert lub parmezan według gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz