sobota, 21 grudnia 2019

Sernik z Gruszką na Cieście Czekoladowym

Sernik z Gruszką na Cieście Czekoladowym

Sernik z Gruszką na Cieście Czekoladowym
Sernik w świątecznym wydaniu. Przepis ze strony "In my kitchen". Polecam :)


SKŁADNIKI:



  • Blaty Czekoladowe:
    • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
    • 1/2 szklanki wody
    • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 4 łyżki kakao
    • 5 jajek
    • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Sernik:
    • 600 g zmielonego sera
    • 300 g cukru pudru
    • 1 budyń śmietankowy bez cukru
    • 5 jajek
    • 150 g masła
  • Budyń Czekoladowy:
    • 500 ml mleka
    • 2 budynie czekoladowe 
    • 4 łyżki cukru kryształ
    • 1 łyżka cukru waniliowego 
    • 250 g masła
  • Galaretka Gruszkowa:
    • 2 galaretki gruszkowe
    • puszka gruszek w syropie lub z kompotu
    • łyżeczka żelatyny
    • cukier

WYKONANIE:

Blaty Czekoladowe:
  1. Olej, wodę, 1 szklankę cukru oraz kakao umieścić w garnku. Zagotować cały czas mieszając, aż rozpuści się cukier. Zdjąć z palnika i wystudzić mieszając masę od czasu do czasu.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać przez sitko.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać pozostały cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do utrzymania puszystej pianki.
  4. Do jajka wlać wystudzoną masę czekoladową. Wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodać małymi porcjami mąkę. Delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto wlać do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest upieczone. Wystudzić.
Sernik:
  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać ser, budyń śmietankowy i zmiksować.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i połączyć delikatnie szpatułką.
  3. Masę przelać do takiej samej formy jak na ciasto czekoladowe, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 C. Wystudzić po upieczeniu.
Budyń czekoladowy:
  1. 300 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i zagotować.
  2. 200 ml mleka połączyć z budyniem czekoladowym. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić.
  3. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu.
Galaretka Gruszkowa:
  1. Gruszki odcedzić z syropu. Syrop zagotować z cukrem i dolać wody, tak aby razem płynów było 700 ml.
  2. Wsypać 2 galaretki i żelatynę do gorącego syropu. Mieszać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Wystudzić.
  3. Gruszki pokroić w kostkę. Ułożyć w formie prostokątnej od ciasta, wyłożonej folią spożywczą (3 warstwy) zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretki zastygły.
Złożenie ciasta:
  1. Ciasto czekoladowe przekroić na pół.
  2. Ciasto czekoladowe, krem czekoladowe, sernik, krem czekoladowy, galaretka gruszkowa. krem czekoladowy, blat czekoladowy, krem czekoladowy. Ciasto z wierzchu dowolnie udekorować.

SMACZNEGO :)






ciasto
Boże Narodzenie 2019 na słodko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons