niedziela, 1 grudnia 2019

Schab w Sosie Dyniowym

Schab w Sosie Dyniowym

Schab w Sosie Dyniowym
Dzisiaj jesienna propozycja na schab podany w pysznym sosie dyniowym.


SKŁADNIKI:



    • 700 g schabu
    • 2 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • łyżka masła
    • łyżka oliwy w oliwek
    • 2 szklanki bulionu
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • 200 g dyni
    • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • łyżeczka mąki pszennej
    • liść laurowy
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1/3 łyżeczki curry
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Schab pokroić na plastry o szerokości 1 cm i lekko rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem.
  2. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Zdjąć z patelni.
  3. Na tej samej patelni co smażyliśmy cebulę, usmażyć schab na łyżce masła.
  4. W dużym garnku ułożyć cebulę z czosnkiem, schab i dodać ziele angielskie, liść laurowy, curry, oregano, sos sojowy oraz bulion. Gotować pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i gotować przez 30 minut.
  6. Gdy mięso jest już miękkie, mąkę ziemniaczaną i pszenną rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Dodać do potrawy i dokładnie wymieszać, aż sos zgęstnieje.

SMACZNEGO :)

obiad schab cebula czosnek masło oliwa bulion sos sojowy dynia mąka ziemniaczana mąka pszenna liść laurowy ziele angielskie curry oregano sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons