Gdy z obiadu zostaje mi ryż, używam go do przyrządzenia pysznej sałatki, która doskonale nadaje się na kolację. Dodając zaledwie kilka składników, powstaje nowe, pyszne danie. Wystarczy zajrzeć do lodówki i można samemu przyrządzić własną, bazując na dostępnych składnikach, wersję.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 100 g ryżu (parboiled lub basmati)
- 6 plasterków wędliny z kurczaka
- 4 ogórki konserwowe
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryczki chili
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie ostudzić.
- Wędlinę, ogórki i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Dodać do ryżu.
- Papryczkę chili pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki wraz z odsączoną kukurydzą i szczypiorkiem.
- Majonez i jogurt wymieszać razem i dodać do sałatki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
- Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Doskonale prezentuje się w szklankach.