Aromatyczny i rozgrzewający strogonow. Potrawa idealna na chłodne, jesienne i zimowe dni. Wszyscy znamy go z wesel, ale dopiero domowy pozwala poznać jego prawdziwe oblicze. Nie tylko wyróżnia się doskonałym smakiem, ale też jest bardzo sycącym posiłkiem. Z powodzeniem może stać się naszą ulubioną potrawą.
SKŁADNIKI:
- 800 g polędwicy wieprzowej/schabu/wołowiny
- 300 ml bulionu warzywnego
- 600 g pieczarek
- 4 ogórki konserwowe
- 3 średnie papryki czerwone
- 3 średnie cebule
- natka pietruszki
- szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- czubata łyżka musztardy
- 1-2 łyki mąki pszennej
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżka papryki słodkiej
- szczypta chili
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Mięso pokroić w grubą kostkę. Oprószyć mąką i dokładnie wymieszać.
- Usmażyć na 1/3 porcji masła po czym przełożyć do dużego garnka o grubym dnie.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Pieczarki obrać ze skórki, umyć i pokroić w plasterki.
- Na patelni z dodatkiem pozostałej części masła usmażyć cebulę oraz pieczarki, a następnie doprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć do garnka z mięsem. Zalać całość bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu.
- Doprawić słodką papryką, chili, pieprzem, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować razem przez 30 minut.
- Paprykę umyć oraz wydrążyć, a następnie wraz z ogórkami pokroić w paseczki i dodać do garnka.
- Doprawić całość musztardą i przecierem pomidorowym. Gotować, aż papryka będzie miękka.
- Na koniec dodać śmietanę rozcieńczoną szklanką wody. Zagotować.
- Podawać posypany natką pietruszki i z białym pieczywem.
uwielbiam to danie:) pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńdziękuję Marta :) pozdrawiam
UsuńOj, ale zrobiłaś mi ochotę na to danie :)
OdpowiedzUsuńpolecam gorąco jest przepyszne i sycące :)
Usuńdziś będzie na obiad :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) proszę napisać czy smakowało :)
UsuńA ja mam pytanko, zrobiłem wszystko dokładnie tak jak w przepisie tylko zamiast łyżki słodkiej papryki to dałem pół na pół z ostrą ale finalnie potrawa jest dość słodka przez co nie ma takiego smaku jaki oczekiwałem, co może być tego przyczyną i jak przełamać ten słodki posmak ?
OdpowiedzUsuńhmm... przyznam szczerze, że mi wyszedł lekko gorzkawy i kwaśny w smaku, a jakich pan użył ogórków?? domowych czy ze sklepu?? można zrobić z ogórkami kwaszonymi zamiast korniszonych jeśli się chce w smaku bradziej kwaśny. Jeśli pikantny to dodać według uznania więcej papryki chili. Smak gorzki uzyskamy dzięki musztardzie. A jaki doładnie Pana smak intersuje?? Gorzki, kwaśny czy bardziej pikantny w smaku??
UsuńNa ile osób wychodzi taka ilość składników, tak mniej więcej ;) bo muszę zrobić na większą ilość osób... zastanawiam się więc nad ilością składników ;) Kama
OdpowiedzUsuńtaka miseczka jak na zdjęciu 7-8 osób :) Pozdrawiam Kama
UsuńA my dajemy nieco mniej bulionu ok 170 ml, przez co danie jest gęstsze i jemy z makaronem penne. Polecam dla wielbicieli makaronu ;) pychota
OdpowiedzUsuńPyszne :D zrobiłam z kluseczkami lanymi...REWELKA !!!
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam dla odmiany kotletów schabowych i recenzja mojego faceta : REWELACYJNE :-) tak więc dziękuję za przepis. Danie będzie regularnie gościć na moim stole :-)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakuje Wam mój strogonow :) takie komentarze sprawiają mi wiele radości :) pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania innych przepisów :)
UsuńPierwszy raz robiłam i wyszedł przepyszny
OdpowiedzUsuńPYYYCHA!!!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! Najlepszego strogonowa zawsze robiła moja babcia, ja teraz cały czas szukam przepisu, który by mu dorównał. Może tym razem się uda :)
OdpowiedzUsuń