Kruche ciasteczka z powidłem lub dżemem morelowym. Proste, a rewelacyjne!
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 gotowane żółtka
- 2 surowe żółtka
- łyżeczka cukru waniliowego
- białko do posmarowania ciasteczek
- powidło śliwkowe lub dżem morelowy
WYKONANIE:
- Gotowane żółtka zetrzeć na tarce.
- Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder, starte żółta, masło i surowe żółtka. Wszystko posiekać nożem, a następnie wyrobić ciasto kruche. Przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
- Następnie ciasto rozwałkować na plaster o grubości 6 mm i wycinać szklanką koła. W połowie kół wyciąć dziurkę (lub 2-3) na środku.
- Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z zewnątrz białkiem.
- Upiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.
- Wystudzone przełożyć gęstym dżemem lub powidłem. Oprószyć z zewnątrz cukrem pudrem.
Wspaniałe ciasteczka, bardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńpyszne i proste:)
OdpowiedzUsuńmoja babcia takie robi :)
OdpowiedzUsuń