Dzisiaj ciekawa propozycja, jak podać tradycyjnego mielonego w niezwykłym wydaniu. Polecam :).
SKŁADNIKI:
- Mielone:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- łyżka musztardy stołowej
- 1/2 cebuli
- pół pęczka natki pietruszki
- żółtko
- bułka kajzerka
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- sól i pieprz
- bułka tarta
- Gniazdka ziemniaczane:
- 3-4 duże ziemniaki
- 50 g masła rozpuszczonego
- 2 żółtka
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka świeżego tymianku
- sól
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- liście salaty
- awokado
- pomidorki koktajlowe
- oliwa lub sok z limonki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- łyżka musztardy stołowej
- 1/2 cebuli
- pół pęczka natki pietruszki
- żółtko
- bułka kajzerka
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- sól i pieprz
- bułka tarta
- 3-4 duże ziemniaki
- 50 g masła rozpuszczonego
- 2 żółtka
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka świeżego tymianku
- sól
- olej do smażenia
- liście salaty
- awokado
- pomidorki koktajlowe
- oliwa lub sok z limonki
WYKONANIE:
- Kajzerkę namoczyć w ciepłym mleku i odcedzić
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki posiekać.
- Do mięsa mielonego dodać: namoczoną kajzerkę, cebulę, natkę pietruszki, musztardę, żółtko, sól oraz pieprz. Wymieszać dokładnie. Uformować w dłoniach małe kotleciki i obtoczyć w bułce tartej.
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać masło, żółtka, gałkę muszkatołową, tymianek i wymieszać na gładką masę.
- Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zrobić gniazdka. Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Kotlety upiec z obu stron na złoty kolor.
- Z salaty, awokado i pomidorków koktajlowych przygotować sałatkę. Skropić sokiem z limonki lub oliwą z oliwek.
- Mielone podawać na gniazdku ziemniaczanym z sałatą.