Kiedy mój mąż zapytał mnie, czy nie zrobiłabym mu lodów piwnych, początkowo odmówiłam uważając to za jakąś fanaberię. Lody z piwa? Nigdy wcześniej z czymś takim się nie spotkałam. Gdy jednak zaczęłam szperać po przepisach na zagranicznych stronach, znalazłam jeden bardzo obiecujący. Przystąpiłam więc do działania i ... wyszły pyszne, soczyste i orzeźwiające lody o delikatnym smaku piwa. Nie wierzycie? Sami spróbujcie!
SKŁADNIKI:
- 250 ml piwa jasnego
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru kryształ
WYKONANIE:
- Żółtka zmiksować w blenderze z cukrem kryształ.
- W garnku o grubym dnie podgrzać śmietankę z piwem. Odstawić z palnika. Wlać żółtka i cały czas mieszając podgrzać przez ok. 10 minut na średnim ogniu (uważać, aby żółtka się nie ścięły).
- Przestudzić, włożyć do lodówki i dobrze schłodzić.
- Zimną masę wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta. (według mojego męża najlepsze po upływie 48 h :)).
SMACZNEGO :)
lody
piwo
śmietanka
jajka
cukier