Delikatne polędwiczki w gęstym i intensywnym w smaku sosie chrzanowo-musztardowym.
SKŁADNIKI:
- polędwiczka wieprzowa
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- szklanka bulionu mięsnego
- 120 ml śmietanki 18% słodkiej
- 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
- łyżka musztardy
- łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Polędwiczki pokroić na plastry o grubości 1 cm. Ubić delikatnie dłonią i doprawić solą oraz pieprzem.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć (1-2 minuty) na nim polędwiczki z obu stron.
- Dodać cebulę oraz majeranek i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Następnie wlać bulion i dusić przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- W misce wymieszać śmietanę, miód, chrzan i musztardę. Dodać do mięsa razem z czosnkiem. Dusić wszystko razem przez 10-12 minut na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Podawać na ciepło
bardzo apetyczne mięsko
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis i super przepisy przy okazji zapraszam na nowo powstały bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawianm
OdpowiedzUsuń