Kolejna pyszna propozycja na kurczaka w stylu azjatyckim. Tym razem na słodko z nutką pikanterii. Wypróbujcie, a na pewno się w nim zakochacie.
SKŁADNIKI:
- Kurczak:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina stołowego
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki cukru lub miodu
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
- Sos:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu słodkiego chili
- 4 łyżki ketchupu łagodnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/2 kubka wody
- łyżka nasion sezamowych prażonych na patelni
WYKONANIE:
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę 2 cm.
- W misce wymieszać sos sojowy, wino, olej sezamowy oraz cukier. Włożyć kawałki kurczaka, wymieszać w sosie i wstawić do lodówki na 1-2 h.
- Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z solą oraz pieprzem. Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w mące. Smażyć na głębokim oleju na woku na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kawałki kurczaka wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Do garnka go grubym dnie wlać miód, sos ostrygowy, sos słodkie chili, sos sojowy, ketchup oraz wodę. Wszystko razem wymieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
- Kawałki kurczaka włożyć na dużą patelnię, polać sosem i dusić razem, aż potrawa będzie gorąca. Podawać z ryżem posypane prażonym sezamem.
łał jak to pięknie wygląda, sezam i miód moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńJakie cudo. Zjadłabym porcję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/