piątek, 3 kwietnia 2020

Focaccia z Rozmarynem

Focaccia z Rozmarynem

Focaccia z Rozmarynem
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Mój ulubiony sposób jej podania polega na zamaczaniu kawałków ciasta w oliwie skropionej aceto balsamico, przyprawionej świeżo zmielonym pieprzem.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 350 g mąki pszennej lub chlebowej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 7 g suszonych drożdży
    • 210 ml letniej wody
    • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • Na wierzch:
    • sól himalajska grubo mielona
    • 2 gałązki świeżego tymianku

WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami oraz solą. Dodać wodę i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać oliwę i połączyć razem. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadrat o boku 25 cm. Przełożyć do kwadratowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia ciasta.
  3. Drewnianą końcówka łyżki ponakłuwać ciasto. Następnie spryskać oliwą, posypać gruboziarnistą solą i listkami tymianku.
  4. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko wystudzić i podawać na ciepło.

SMACZNEGO :)



pieczywo mąka pszenna sól drożdże woda oliwa tymianek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons