wtorek, 20 grudnia 2016

Uszka z Grzybami

Uszka z Grzybami

Uszka z Grzybami
Dzisiaj podaję drugi przepis na uszka - tym razem grzybowe. W tym roku zbiory grzybów dopisały i tak oto powstały ulubione uszka mojego męża. Przyrządzam je z dodatkiem pieczarek - z samych borowików są zbyt intensywne w smaku. Zapraszam i polecam :).


SKŁADNIKI:



  • Ciasto na Uszka z 500 g mąki.
  • Farsz Grzybowy:
    • 2 szklanki grzybów suszonych (borowiki)
    • 400 g pieczarek
    • duża cebula
    • łyżka masła
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Suszone grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia obgotować z łyżką soli przez 30 minut. Odcedzić i drobno pokroić lub krótko zmiksować w blenderze.
  2. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Pieczarki oraz cebulę podsmażyć na łyżce masła. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Na koniec dodać grzyby i dalej smażyć przez kilka minut razem. Doprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem.
  6. Ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki o średnicy 3 cm.
  7. Na koła nakładać farsz grzybowy i sklejać uszka.
  8. Do dużego garnka wlać 3/4 wody. Na gotujący się wrzątek wrzucać uszka i gotować przez 4-5 minut. Wyciągać cedzakiem.
  9. Gotowe podawać z barszczem czerwonym na zakwasie.

SMACZNEGO :)

borowiki suszone pieczarki cebula masło tymianek sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons