poniedziałek, 4 stycznia 2021

Krem Pieczarkowy z Grzankami z Pesto Pietruszkowym

Krem Pieczarkowy z Grzankami z Pesto Pietruszkowym

Krem Pieczarkowy z Grzankami z Pesto Pietruszkowym

 Dzisiaj klasyczna zupa pieczarkowa podana w towarzystwie chrupiących grzanek z pietruszkowym pesto.


SKŁADNIKI:



  • Krem pieczarkowy:
    • 600 g pieczarek
    • 2 ziemniaki
    • cebula
    • pietruszka korzeń
    • marchewka
    • 500 ml bulionu
    • 100 ml śmietanki kremówki 18%
    • oliwa z oliwek
    • sól i pieprz
  • Pesto pietruszkowe:
    • pęczek natki pietruszki
    • 2 łyżki orzeszków pinii
    • ząbek czosnku
    • 2 łyżki startego parmezanu
    • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • Dodatki:
    • 2 bagietki małe
    • 100 g mozzarelli tartej


WYKONANIE:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę, pieczarki i smażyć przez 10 minut.
  3. Marchewkę, pietruszkę korzeń i ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka razem z pieczarkami i zalać bulionem. Doprawić solą, pieprzem i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
  4. Na koniec wlać śmietankę i blenderem zmiksować zupę. Ponownie podgrzać.
  5. Pesto pietruszkowe: wszystkie składniki włożyć do pojemnika i zmiksować ręcznym blenderem.
  6. Bagietki pokroić na grzanki, posmarować pesto, posypać mozzarella tartą. Grzanki ułożyć na blasze i piec przez 5 minut w temperaturze 200°C.

SMACZNEGO :)

zupa pieczarki ziemniaki cebula pietruszka marchewka bulion śmietanka sól pieprz orzechy pinii czosnek parmezan oliwa bagietka mozzarella

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons