czwartek, 18 lipca 2019

Pierś z Kurczaka z Pieczarkami i Pomidorami

Pierś z Kurczaka z Pieczarkami i Pomidorami

Pierś z Kurczaka z Pieczarkami i Pomidorami
Soczysty kurczak podany w sosie pomidorowym z pieczarkami. Danie świetnie komponuje się z ryżem, posypane natką pietruszki.


SKŁADNIKI:



    • 4 małe piersi z kurczaka
    • 500 g pieczarek
    • cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • papryka czerwona
    • 600 g pomidorów
    • 150 ml wina czerwonego wytrawnego
    • szklanka bulionu
    • natka pietruszki
    • oliwa
    • łyżeczka rozmarynu
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Piersi z kurczaka przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na patelni z dodatkiem 4 łyżek oliwy.
  2. Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na osobnej patelni z dodatkiem 2 łyżek masła. Doprawić solą i pieprzem. Sciągnąć z patelni i odstawić na później.
  3. Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  4. Paprykę pokroić w kostkę.
  5. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę i pokroić w kostkę.
  6. Na patelnię po pieczarkach wlać 3 łyżki oliwy, dodać czosnek, paprykę i smażyć przez chwilę razem. Następnie dodać pomidory, rozmaryn, sól oraz pieprz i smażyć przez 3 minuty. Dodać wino, bulion i dusić pod przykryciem przez 5 minut.
  7. Na koniec dodać kurczaka, pieczarki i dusić pod przykryciem przez 10 minut.
  8. Podawać kurczaka pokrojonego w plastry na sosie pomidorowym z ryżem i całość posypać natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

obiad pierś z kurczaka pieczarki cebula czosnek papryka czerwona pomidory wino czerwone wytrawne bulion natka pietruszki oliwa rozmaryn sól pieprz

3 komentarze:

Sharing Buttons