środa, 7 marca 2018

Aniołek

Aniołek

Aniołek
Kruche ciasto przełożone waniliowym kremem, posypane wiórkami kokosowymi.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto kruche:
    • 500 g mąki pszennej
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • 120 g cukru kryształ
    • 130 g masła
    • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej
    • 2 jajka
    • łyżeczka sody oczyszczonej
  • Krem:
    • 750 ml mleka
    • 250 g cukru kryształ
    • 250 g masła
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 3 jajka
    • szklanka śmietanki 18%
    • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dodatkowo:
    • 50 g wiórek kokosowych

WYKONANIE:

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sodę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać nożem.
  2. Jajka, cukier i śmietanę utrzeć mikserem. Następnie dodać do mąki z masłem i zagnieść ciasto.
  3. Ciasto zważyć i podzielić na 4 części. Przygotować formy o wymiarach 30 x 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta lekko rozwałkować na stolnicy, a następnie przenieść na blaszkę i rozwałkować małym wałeczkiem na cienki placek.
  4. Ciasta piec przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
  5. W garnku zagotować mleko z cukrem i masłem. Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną oraz ekstraktem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać masę i gotować na małym ogniu cały czas mieszając.
  6. Wiórki kokosowe wsypać na suchą patelnię i uprażyć na rumiany kolor.
  7. Blaty kruchego ciasta przełożyć gorącą masą. Wierzch również posmarować masą i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.
  8. Ciasto wstawić na noc do lodówki.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka mąka ziemniaczana cukier masło śmietana jajka soda mleko śmietanka ekstrakt waniliowy wiórki kokosowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons