Przepis na to smaczne ciasto posiadam od mamy. Puszyste, owocowe, a co najważniejsze - zawsze się udaje. Jeśli nie jest akurat dostępny, zamiast rabarbaru alternatywnie można użyć truskawek lub jabłek.
SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształ
- 2 łyżki kakao
- szklanka oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- łyżeczka cynamonu (ja używam tylko do wersji z jabłkami)
- 300-400 g rabarbaru
- 40 g czekolady gorzkiej
WYKONANIE:
- Czekoladę gorzką pokroić w drobną kostkę.
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki.
- Białka ubić sztywną pianę z cukrem kryształ i cukrem waniliowym.
- Dodać żółtka i dalej ubijać.
- Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
- Dodawać na przemian do jajek mąkę z olejem i na wolnych obrotach miksować.
- Do gotowego ciasta włożyć rabarbar i wymieszać łyżką.
- Ciasto przelać na formę o wymiarach 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać z wierzchu pokrojoną czekoladą.
- Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest już dobre. Wystudzić.
Świetnie wygląda ten różowiutki rabarbar w ciemnym cieście :)
OdpowiedzUsuńZawsze genialnie wychodzi jeden z moich ulubionych przepisów, rewelacyjne połączenie rabarbaru z czekoladą ;)
OdpowiedzUsuń