sobota, 31 maja 2014

Brązowy Placek z Rabarbarem

Brązowy Placek z Rabarbarem

Brązowy Placek z Rabarbarem
Przepis na to smaczne ciasto posiadam od mamy. Puszyste, owocowe, a co najważniejsze - zawsze się udaje. Jeśli nie jest akurat dostępny, zamiast rabarbaru alternatywnie można użyć truskawek lub jabłek.


SKŁADNIKI:



    • 5 jajek
    • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 2 łyżki kakao
    • szklanka oleju
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy
    • łyżeczka cynamonu (ja używam tylko do wersji z jabłkami)
    • 300-400 g rabarbaru
    • 40 g czekolady gorzkiej

WYKONANIE:

  1. Czekoladę gorzką pokroić w drobną kostkę.
  2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki.
  3. Białka ubić sztywną pianę z cukrem kryształ i cukrem waniliowym.
  4. Dodać żółtka i dalej ubijać.
  5. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  6. Dodawać na przemian do jajek mąkę z olejem i na wolnych obrotach miksować.
  7. Do gotowego ciasta włożyć rabarbar i wymieszać łyżką.
  8. Ciasto przelać na formę o wymiarach 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać z wierzchu pokrojoną czekoladą.
  9. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest już dobre. Wystudzić.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka cukier kakao olej mąka soda proszek do pieczenia cukier waniliowy cynamon rabarbar czekolada gorzka
Rabarbalove

2 komentarze:

  1. Świetnie wygląda ten różowiutki rabarbar w ciemnym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze genialnie wychodzi jeden z moich ulubionych przepisów, rewelacyjne połączenie rabarbaru z czekoladą ;)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons