środa, 18 września 2013

Powidło Śliwkowe

Powidło Śliwkowe

Powidło Śliwkowe
Kiedy lato powoli się kończy, przychodzi czas na przygotowanie powideł. Najlepiej wykorzystać w tym celu dojrzałe, słodkie śliwki. Można do niego dodać cynamon, goździki, a nawet czekoladę, dzięki którym nasze powidło zyska niepowtarzalny smak i aromat. Poniżej przepis podstawowy, ale zachęcam do eksperymentowania.


SKŁADNIKI:



    • 2 kg śliwek węgierek
    • 350 g cukru


WYKONANIE:

  1. Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Delikatnie zmiksować blenderem.
  2. Przełożyć  do rondla z grubym dnem i zagotować co chwilę mieszając.
  3. Gotować powidło przez 2 godziny. Następnie odstawić do wystudzenia do następnego dnia.
  4. Nazajutrz gotować powidło przez kolejne 2 godziny. Na kwadrans przed końcem dodać cukier i wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Gotowe powidło przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie je pozakręcać.
  6. Pasteryzować przez 15 minut w gorącej wodzie.

SMACZNEGO :)

przetwory śliwki węgierki cukier

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons