poniedziałek, 22 września 2014

Sałatka z Dynią

Sałatka z Dynią

Sałatka z Dynią
Bardzo smaczna wariacja sałatki z dynią. Idealna na drugie śniadanie.


SKŁADNIKI (dla 2 osób):



    • główka sałaty rzymskiej
    • garść rukoli
    • 2 figi
    • 300 g dyni
    • 1/4 papryki czerwonej
    • 2 szczypty soli
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • łyżeczka octu winnego
    • łyżeczka miodu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2-3 łyżki rodzynek lub sułtanek
    • 50 ml wrzątku
    • 2-3 łyżki prażonych na patelni płatków migdałowych

WYKONANIE:

  1. Dynię obrać i pokroić w grubą kostkę. 
  2. W misce wymieszać przyprawy: sól, kurkumę, imbir oraz oliwę. Następnie włożyć dynię i wszystko razem wymieszać. Podsmażyć na patelni lub w piekarniku do miękkości.
  3. Do miski po dyni wsypać rodzynki, zalać wrzątkiem, dodać łyżkę miodu oraz octu winnego i wymieszać.
  4. Na dużych talerzach poukładać umyte liście sałaty rzymskiej oraz rukoli. Na środku ułożyć umyte i przekrojone na ćwiartki figi.
  5. Następnie układać kostki dyni, pokrojoną paprykę, posypać namoczonymi rodzynkami i uprażonymi płatkami migdałów. Całość polać sosem spod rodzynek. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

SMACZNEGO :)

sałatka sałata rzymska rukola figi dynia sól kurkuma imbir ocet winny miód oliwa z oliwek rodzynki płatki migdałów
Dynia na słodko i słono

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons