wtorek, 6 sierpnia 2013

Kawa jagodowa

Kawa jagodowa

Kawa jagodowa
 Bardzo smaczny deser. Alternatywa dla tradycyjnej kawy mrożonej. Idealna dla tych, którzy szukają nowych pomysłów i smaków :).

 

 

SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • szklanka mocnej kawy
    • 2.5 szklanki mleka
    • 1.5 szklanki jagód
    • 8 łyżek cukru kryształ
    • 200 ml śmietanki kremówki 30%


WYKONANIE:
  1. Zaparzyć kawę odpowiadającą ilości i intensywności czterech kaw espresso lungo. Do gorącej dodać 4 łyżki cukru, wymieszać i wstawić do lodówki.
  2. Jagody ugotować z 4 łyżkami cukru. Zmiksować w blenderze i odstawić do wystygnięcia.
  3. Do zimnej kawy wlać mleko i wymieszać.
  4. Gęste jagody układać na dnie szklanki. Następnie delikatnie po ściance szkła wlać kawę z mlekiem. Wierzch deseru udekorować bitą śmietaną, borówkami, startą czekoladą lub kakao.

SMACZNEGO :)

deser kawa mleko borówki cukier śmietanka kremówka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons