Pierniczki z ciasta dojrzewającego nadziewane powidłem. Miękkie i rozpływające się w ustach. Polecam spróbować, ponieważ w smaku są na prawdę obłędne.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 500 mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 250 g miodu wielokwiatowego naturalnego
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g przyprawy do piernika
- 60 ml mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- powidło śliwkowe
WYKONANIE:
- Do garnka o grubym dnie włożyć miód, cukier kryształ oraz masło. Podgrzewać na palniku do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.
- Masę miodową przelać do dużej miski. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piekarnika, sól oraz sodę rozpuszczoną w mleku i jajku. Ciasto dokładnie zmiksować. Przełożyć do emaliowanego garnka lub szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 4-5 tygodni.
- Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na plaster o grubości 4 mm podsypując mąką. Szklanką wykrawać koła. Następnie na połowie kółek układać na środku powidło śliwkowe. Przykryć drugim kołem i wykrawać foremką w kształcie serduszka (mniejszy kształt niż szklanka) ciasteczka. Delikatnie docisnąć boki ciasta, by skleiły się ze sobą.
- Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić na kratce.
w święta najbardziej lubie objadać się piernikami,reszta może nie istnieć :D
OdpowiedzUsuń