Przepyszne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Delikatny biszkopt z mleczną masą, a całość oblana czekoladą.
SKŁADNIKI:
- Biszkopt Kakaowy:
- 8 jajek
- szklanka cukru kryształ
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki kakao (czubate)
- Masa Mleczna:
- 300 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
- Polewa:
- 150 g czekolady mlecznej
- 6 łyżek mleka
WYKONANIE:
- Podane składniki na biszkopt podzielić na pół i upiec dwa osobne ciasta według poniższej receptury.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, ubić, dodać żółtka i znowu ubić.
- Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
- Piec ciasto w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut. Wystudzić.
- Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wystudzić.
- Masło utrzeć na puszystą masę. Małymi porcjami dodawać mleko.
- Następnie wsypać mleko w proszku i całość zmiksować.
- Aby ciasto nie było suche, skropić biszkopty herbatą.
- Na pierwszy biszkopt nałożyć całą masę i rozprowadzić równo. Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć.
- Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki i schłodzić. Podawać po kilku godzinach.
wygląda rewelacyjnie:) pychota:)
OdpowiedzUsuńLubię masy z mlekiem w proszku, pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
na jaka duza blache jest ten przepis
OdpowiedzUsuńmoja ma wymiary 23x33 cm
UsuńCzy piekarnik ma byc ustawiony na termoobieg?
OdpowiedzUsuńja piekłam na "grzejniku góra i dół" piekarnik amica
UsuńProszę Pani, ja nie wiem czy to był błąd czy to tak specjalnie, ale czy nie uważa Pani, że 2 łyżeczki kakao na jeden biszkopt, aby jego kolor był ciemny to nie za mało? Pytam, ponieważ zastawiam się czy to nie miały być łyżki. Robiąc go trzymałam się przepisu i dodając 2 łyżeczki no biszkopt wyszedł...jasny :)
OdpowiedzUsuńSzanowna Pani. Dwie sprawy:1)Wszystko zależy od tego jakie kakao użyjemy do wypieku. Ja osobiście zawsze stosuję kakao marki Hershey's (niestety niedostępne w Polsce) :/
Usuń2) Ostateczny kolor ciasta znamy już na etapie miksowania. Jeśli kolor nie był wyrazisty trzeba było go wzmocnić. Następnym razem proszę zwiększyć proporcjonalnie ilość kakao a zmniejszyć ilość mąki.
Trzymam kciuki żeby tym razem się udało :).