Pierniczki brukowce w glazurze czekoladowo-rumowej, nadziane dżemem porzeczkowym. Idealne na święta. Można je piec już dwa tygodnie wcześniej.
SKŁADNIKI(ok. 25 sztuk):
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru kryształ
- 100 g miodu
- 1/4 kostki masła miękkiego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietanki kremówki
- kilka kropel olejku rumowego (lub innego aromatu)
- Dodatkowo:
- dżem porzeczkowy lub powidło śliwkowe
WYKONANIE:
- Do małego garnka wsypać 2 łyżki cukru i skarmelizować nie mieszając (czekać aż cukier się rozpuści i zamieni w złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody i zagotować mieszając do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostałą część cukru, miód oraz przyprawę do piernika i całość zagotować. Wystudzić.
- W misce umieścić mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, jajko oraz masło. Wymieszać.
- Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia składników. Odstawić pod przykryciem na 30 minut.
- Z ciasta formować kulki wielkość orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać dżemem porzeczkowym, sklejać i ponownie formować kulki.
- Układać w odstępach 1 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić po upieczeniu.
- Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę oraz krople rumowe i wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Gotową czekoladą polewać pierniczki.
Mariola kwiatuszku jaka piękna nazwa tych cudownych słodkości :)
OdpowiedzUsuńŚliczniutkie i niezwykle dekoracyjne pierniczki:)
OdpowiedzUsuń