Strony

niedziela, 13 grudnia 2015

Pierniczki Lebkuchen

Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki wypiekane w okresie świątecznym. Po upieczeniu są mięciutkie (nie wymagają leżakowania), aromatyczne i najeżone pysznymi bakaliami. Jestem pewna, że pokochacie je tak samo jak ja :). Przepis z Moje Wypieki.

pierniczki niemieckie

SKŁADNIKI:



  • Pierniczki:
    • 250 g mąki pszennej
    • 90 g zmielonych migdałów
    • 2-3 łyżki przyprawy do piernika
    • łyżeczka cynamonu
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 3/4 szklanki miodu
    • 90 g masła
    • 2 łyżki skórki z pomarańczy kandyzowanej
    • 2 łyżki skórki z cytryny kandyzowanej
  • Polewa:
    • 2 szklanki cukru pudru
    • kilka łyżek gorącej wody
    • wiśnie dekoracyjne


pierniczki niemieckie

WYKONANIE:

  1. Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić w drobną kostkę.
  2. Miód i masło podgrzać cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia i wystudzić.
  3. Suche składniki: mąkę pszenną, migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną połączyć w misce
  4. Do suchych składników wlać lekko przestudzony miód z masłem i zmiksować.
  5. Na koniec dodać skórki z pomarańczy i cytryny. Odstawić ciasto na 30 minut do lodówki, aby zgęstniało.
  6. Ciasto nabierać łyżką i formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
  8. Cukier puder wymieszać łyżką dodając gorącą wodę. Pierniczki maczać w lukrze i przyozdabiać wisienkami.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka migdały przyprawa do piernika cynamon proszek do pieczenia soda miód masło skórka pomarańczowa skórka cytrynowa

4 komentarze: