Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki wypiekane w okresie świątecznym. Po upieczeniu są mięciutkie (nie wymagają leżakowania), aromatyczne i najeżone pysznymi bakaliami. Jestem pewna, że pokochacie je tak samo jak ja :). Przepis z Moje Wypieki.
SKŁADNIKI:
- Pierniczki:
- 250 g mąki pszennej
- 90 g zmielonych migdałów
- 2-3 łyżki przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki miodu
- 90 g masła
- 2 łyżki skórki z pomarańczy kandyzowanej
- 2 łyżki skórki z cytryny kandyzowanej
- Polewa:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
- wiśnie dekoracyjne
WYKONANIE:
- Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić w drobną kostkę.
- Miód i masło podgrzać cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia i wystudzić.
- Suche składniki: mąkę pszenną, migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną połączyć w misce
- Do suchych składników wlać lekko przestudzony miód z masłem i zmiksować.
- Na koniec dodać skórki z pomarańczy i cytryny. Odstawić ciasto na 30 minut do lodówki, aby zgęstniało.
- Ciasto nabierać łyżką i formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
- Cukier puder wymieszać łyżką dodając gorącą wodę. Pierniczki maczać w lukrze i przyozdabiać wisienkami.
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają i to czerwone dopełnienie :) Cudo
OdpowiedzUsuńIdealne świąteczne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńzapachniało świętami, pycha :)
OdpowiedzUsuń