Świątecznych przepisów ciąg dalszy :). Dzisiaj tradycyjna, wigilijna, postna kapusta z grzybami według przepisu mojej mamy.
SKŁADNIKI:
- 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
- garść suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
- 4 śliwki suszone (opcjonalnie)
- duża cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Grzyby umyć i namoczyć w wodzie dzień wcześniej. Gotować przez godzinę w 3 szklankach wody. Odcedzić i pokroić.
- Kapustę odcisnąć i drobno pokroić. Gotować przez godzinę w wodzie spod grzybów (uzupełnić wodę jeśli będzie jej za mało) z zielem angielskim, liściem laurowym, kminkiem oraz grzybami.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej patelni z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, pokrojone śliwki, masło i smażyć razem na małym ogniu przez 15-20 minut. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Podawać na ciepło.
Pyszna i aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńSprawdzona klasyka nigdy nie zawodzi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :)
Bardzo lubię kapustę z grzybami, moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuń