Strony

wtorek, 18 lutego 2014

Sałatka z Kus-Kus

Pyszna i pożywna sałatka z kaszą kus-kus i warzywami. Idealna na drugie śniadanie.


SKŁADNIKI:



    • szklanka kaszy kus-kus
    • papryka czerwona mała
    • 2 pomidory
    • 1/2 ogórka długiego
    • mała cebula
    • 2/3 szklanki oleju z pestek winogron
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 1/2 pęczka koperku
    • łyżka świeżej bazylii
    • sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Kus-kus zalać w misce olejem z pestek winogron i sokiem z cytryny. Odstawić na 2 godziny pod przykryciem, aż napęcznieje.
  2. Koperek, natkę pietruszki i bazylię posiekać na grubsze kawałki.
  3. Paprykę wydrążyć, umyć i pociąć na małe kawałki.
  4. Pomidory umyć i pokroić w grubą kostkę.
  5. Ogórka obrać ze skórki, umyć i pokroić w grubą kostkę.
  6. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
  7. Do miski z kaszą dodać posiekane zioła, paprykę, pomidory, ogórka i cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
  8. Wstawić na godzinę do lodówki.

SMACZNEGO:)


sałatka kasz kus-kus papryka pomidory ogórek cebula olej z pestek winogron cytryna pietruszka koperek bazylia sól pieprz
Drugie śniadanie w pracy Śniadanie mistrzów Wytrawne Vege Śniadanie

2 komentarze: