Pyszna i pożywna sałatka z kaszą kus-kus i warzywami. Idealna na drugie śniadanie.
SKŁADNIKI:
- szklanka kaszy kus-kus
- papryka czerwona mała
- 2 pomidory
- 1/2 ogórka długiego
- mała cebula
- 2/3 szklanki oleju z pestek winogron
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- łyżka świeżej bazylii
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Kus-kus zalać w misce olejem z pestek winogron i sokiem z cytryny. Odstawić na 2 godziny pod przykryciem, aż napęcznieje.
- Koperek, natkę pietruszki i bazylię posiekać na grubsze kawałki.
- Paprykę wydrążyć, umyć i pociąć na małe kawałki.
- Pomidory umyć i pokroić w grubą kostkę.
- Ogórka obrać ze skórki, umyć i pokroić w grubą kostkę.
- Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Do miski z kaszą dodać posiekane zioła, paprykę, pomidory, ogórka i cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
- Wstawić na godzinę do lodówki.
Uwielbiam ją, jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńw najbliższym czasie na pewno wypróbuję, wygląda apetycznie !
OdpowiedzUsuń