Proste i smaczne ...
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru + odrobina do posypania
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jabłka
WYKONANIE:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicy.
- Dodać masło pokrojone w kostkę, cukier waniliowy, cukier puder i posiekać nożem.
- Następnie dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.
- Rozwałkować ciasto na stolnicy na plaster o grubości 3-4 mm. Wykrawać szklanką krążki.
- Jabłka obrać i pokroić w szesnastki.
- Kawałki jabłek układać na krążkach i zginać na pół.
- Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
- Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem . Można spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
Ależ smakowicie wyglądają....
OdpowiedzUsuń