Pyszny gulasz z indyka duszony w soku jabłkowym z aromatycznymi przyprawami i pure dyniowym.
SKŁADNIKI:
- 800 g piersi z indyka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 100 g moreli suszonych
- puszka ciecierzycy
- szklanka pure z dyni
- 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 1 szklanka bulionu
- 50 g płatków migdałowych
- oliwa
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Przyprawy wymieszać razem: cynamon, kminek rzymski, pieprz, słodka i ostra papryka.
- Indyka pokroić w kostkę 2 cm. Dodać przyprawy, 3 łyżki oliwy i wymieszać razem. Odstawić na 20 minut do lodówki.
- Usmażyć indyka na patelni.
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
- Imbir zetrzeć na tarce.
- W garnku o grubym dnie podsmażyć cebulę i czosnek na łyżce oliwy. Dodać imbir i smażyć przez 30 s. Następnie dodać mięso, bulion, sok jabłkowy, morele pokrojone w paski i dusić całość przez 30 minut.
- Następnie dodać ciecierzycę, pure z dyni, doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować jeszcze przez 10-15 minut.
- Podawać z kuskusem lub ryżem, posypać natką pietruszki i prażonymi płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz