Bardzo sycąca sałatka z dodatkiem słodkich batatów, ziaren dyni i quinoa.
SKŁADNIKI:
- Bataty:
- 2 kubki batata pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- Ziarna dyni:
- 1/2 szklanki ziaren z dyni
- łyżeczka chili w proszku
- łyżka syropu klonowego
- sól
- Sos do sałatki:
- 3 łyżki tahini
- łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- 3-4 łyżki wody
- Dodatkowo:
- jarmuż
- oliwa
- 3 kubki quinoa
- czerwona cebula
WYKONANIE:
- Quinoa ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
- Bataty doprawić czosnkiem, papryką, solą oraz pieprzem. Polać oliwą i wszystko razem wymieszać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 190°C. Wystudzić.
- Ziarna dyni doprawić chili, syropem klonowym oraz solą. Wymieszać składniki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
- Wszystkie składniki na sos do sałatki włożyć do blendera i zmiksować.
- Na dnie miski położyć jarmuż lekko pogniecony w dłoniach. Dodać bataty, ziarna dyni, quinoa, sos do sałatki, cebulę pokrojoną w piórka oraz oliwę. Wymieszać tuż przed podaniem.
I'm appreciate your writing skill. Please keep on working hard. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuń