Dziś polecam ciasto z morelami i kokosem. Jego słoneczny wygląd przypomina ciepłe dni lata, za którymi wszyscy tęsknimy. Polecam :)
SKŁADNIKI:
- 230 g mąki tortowej
- 180 g masła miękkiego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 8 sztuk moreli
- 2 łyżki miodu
WYKONANIE:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
- Masło zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier puder i miksować jeszcze ok. 5 minut.
- Następnie dodawać do masy po jednym jajku oraz wanilię.
- Stopniowo dodawać suche składniki i delikatnie mieszać.
- Kwadratową formę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i łyżką wyrównać.
- Oprószyć wiórkami kokosowymi i układać w odstępach połówki moreli, środkiem do góry.
- Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
- Po upieczeniu morele posmarować płynnym miodem. Wystudzić.
Ciasto wygląda przepysznie! Dzisiaj będę testować
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Dzięki
OdpowiedzUsuńfajne! wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Przydatna recenzja. Pewnie sprawdzę w wolnej chwili.
OdpowiedzUsuń