Kolejna propozycja na wegetariańskie kotleciki. Tym razem na bazie kalafiora, kaszy jaglanej i z chrupiącym słonecznikiem.
SKŁADNIKI (ok. 10 sztuk):
- 2 szklanki startego kalafiora
- 2 małe cebule
- ząbek czosnku
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
- Kalafior zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę.
- Do miski włożyć starte warzywa i pozostałe składniki. Ręką zagnieść w zwartą masę i doprawić do smaku pieprzem czarnym oraz solą.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do obręczy nakładać masę i formować kotleciki o grubości 2 cm. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Następnie ostrożnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut. Można podawać na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz