Strony

sobota, 8 listopada 2014

Pan Pizza

Znalezienie idealnego przepisu na ciasto Pan Pizza zajęło mi sporo czasu. Problem w tym, że oryginalny przepis jest pilnie strzeżony przez sieć pizzerii Pizza Hut i jego poszukiwanie to de facto droga przez nieustanne eksperymentowanie. W końcu jednak udało mi się uzyskać zbliżone ciasto. Sekret to jajko, mleko i pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze. Choć Pan Pizza nie ma nic wspólnego z tradycyjną włoską pizzą, nie zmienia to faktu, że jest to ostatnio moje ulubione ciasto na pizzę :).


SKŁADNIKI (na 2 pizze):



    • 220 ml letniej wody
    • 110 ml letniego mleka
    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 35 g drożdży
    • 1 jajko
    • łyżka cukru
    • pół łyżki soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do smarowania foremek
    • sos do pizzy
    • 200 g białego sera mozarella
    • ulubione składniki do pizzy



WYKONANIE:

  1. Drożdże pokruszyć i włożyć do miski. Dodać cukier, sól i całość zalać letnią wodą z mlekiem. 
  2. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na 2 minuty. Następnie dodać oliwę, ponownie wymieszać i odstawić na kolejne 2 minut.
  3. Gotowy zaczyn połączyć z mąką. Dodać jajko i wyrobić ciasto tak, żeby samo odchodziło od rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub oliwy.
  4. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. W międzyczasie przygotować sos oraz ulubione składniki.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą z osobna rozgnieść rękami na plaster o rozmiarze foremki, w której będziemy je piec (idealnie ok. 30 cm). Pizza powinna mieć najmniej ciasta na środku, a najwięcej na brzegach.
  7. Pizzę przełożyć do wysmarowanej oliwą foremki i gęsto ponakłuwać widelcem. Dodać sos, ser oraz ulubione składniki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250°C i piec przez ok. 10 minut.
  8. Jeść! :). Na zdjęciach dwie propozycjie:
    • z bekonem, kukurydzą i cebulą
    • z tuńczykiem i czarnymi oliwkami

SMACZNEGO :)

obiad woda mleko mąka drożdże jajko cukier sól oliwa

3 komentarze:

  1. Ja najbardziej lubię jednak takie prawdziwe włoskie ciasto, ale wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pizze zjemy zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń