Dzisiaj klasyczna zupa pieczarkowa podana w towarzystwie chrupiących grzanek z pietruszkowym pesto.
SKŁADNIKI:
- Krem pieczarkowy:
- 600 g pieczarek
- 2 ziemniaki
- cebula
- pietruszka korzeń
- marchewka
- 500 ml bulionu
- 100 ml śmietanki kremówki 18%
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- Pesto pietruszkowe:
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki orzeszków pinii
- ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- Dodatki:
- 2 bagietki małe
- 100 g mozzarelli tartej
WYKONANIE:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę, pieczarki i smażyć przez 10 minut.
- Marchewkę, pietruszkę korzeń i ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka razem z pieczarkami i zalać bulionem. Doprawić solą, pieprzem i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
- Na koniec wlać śmietankę i blenderem zmiksować zupę. Ponownie podgrzać.
- Pesto pietruszkowe: wszystkie składniki włożyć do pojemnika i zmiksować ręcznym blenderem.
- Bagietki pokroić na grzanki, posmarować pesto, posypać mozzarella tartą. Grzanki ułożyć na blasze i piec przez 5 minut w temperaturze 200°C.
SMACZNEGO :)
zupa
pieczarki
ziemniaki
cebula
pietruszka
marchewka
bulion
śmietanka
sól
pieprz
orzechy pinii
czosnek
parmezan
oliwa
bagietka
mozzarella
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz