Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Mój ulubiony sposób jej podania polega na zamaczaniu kawałków ciasta w oliwie skropionej aceto balsamico, przyprawionej świeżo zmielonym pieprzem.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej lub chlebowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 7 g suszonych drożdży
- 210 ml letniej wody
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- Na wierzch:
- sól himalajska grubo mielona
- 2 gałązki świeżego tymianku
WYKONANIE:
- Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami oraz solą. Dodać wodę i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać oliwę i połączyć razem. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadrat o boku 25 cm. Przełożyć do kwadratowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia ciasta.
- Drewnianą końcówka łyżki ponakłuwać ciasto. Następnie spryskać oliwą, posypać gruboziarnistą solą i listkami tymianku.
- Piec przez 20-25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko wystudzić i podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz