Dzisiaj jesienna propozycja na schab podany w pysznym sosie dyniowym.
SKŁADNIKI:
- 700 g schabu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- łyżka oliwy w oliwek
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 200 g dyni
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka mąki pszennej
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Schab pokroić na plastry o szerokości 1 cm i lekko rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem.
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Zdjąć z patelni.
- Na tej samej patelni co smażyliśmy cebulę, usmażyć schab na łyżce masła.
- W dużym garnku ułożyć cebulę z czosnkiem, schab i dodać ziele angielskie, liść laurowy, curry, oregano, sos sojowy oraz bulion. Gotować pod przykryciem przez 40 minut.
- Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i gotować przez 30 minut.
- Gdy mięso jest już miękkie, mąkę ziemniaczaną i pszenną rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Dodać do potrawy i dokładnie wymieszać, aż sos zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz