Pierniczki te najlepiej upiec tydzień przed świętami i zamknąć w pojemniku, ponieważ zaraz po upieczeniu robią się twarde. Z czasem miękną i stają się przepyszne. Można też przełożyć je powidłem.
SKŁADNIKI:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1/2 szklanki miodu naturalnego
- 250 g masła miękkiego
- duża łyżka kakao
- jajko
- 2 łyżki przyprawy do pienika
- płaska łyżeczka sody
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- powidło
WYKONANIE:
- Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
- Następnie dodać jajko, miód płynny i mąkę ze składnikami. Gęste ciasto zagnieść rękami, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Twarde ciasto podzielić na 4 porcje i każdą rozwałkować na plaster o grubości 3 mm. Wyciąć pierniczki dowolnymi foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 10-12 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
- Gotowe ciasteczka przełożyć powidłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz